Sla een nieuwe weg in met acrylverf
Voor acrylverf worden dezelfde pigmenten gebruikt als voor olieverf. Het enige verschil is het bindmiddel, in dit geval een kunsthars.
Acrylverf werd in de jaren '30 uitgevonden voor muurschilderingen op buitenmuren. In de jaren '50 kwam het in de Amerikaanse kunstwereld terecht. Abstracte expressionisten gebruikten deze techniek voor het opbouwen van dikke pasteuze schilderijen. De verf droogde toch immers snel!

Veel kunstschilders prefereren acryl omdat het veel sneller droogt dan olieverf. Bovendien ruikt het nauwelijks, terwijl olieverf sterk naar het giftige terpentijn ruikt.
Kunsthars is ondoordringbaar en droogt erg snel. Dat kan een voordeel of een nadeel zijn. Het voordeel is dat je nooit langer dan een half uur hoeft te wachten voor je verder kunt schilderen. Het nadeel is dat de verf op het palet of op de kwast soms al snel opdroogt.

Het is heerlijk om met acryl te schilderen omdat je door kunt werken terwijl je nog inspiratie hebt. Elke laag is snel genoeg droog om de volgende laag of een detail aan te brengen. Je kunt dus je ware gevoelens tot uiting brengen.Gebruik

Je kunt acrylverf net zo gebruiken als olieverf door het dik op te brengen. Uit de tube lijkt het net dikke room. Je kunt het zo gebruiken met een kwast of paletmes. De penseelstreken blijven duidelijk zichtbaar. Ook oude bankpasjes zijn handig bij dit gebruik.
Wil je iets dunnere lagen dan kun je een beetje water toevoegen. Voor de achtergrond of ondergrond begin je vaak met een dunne gladde laag. Een platte kwast is hierbij erg handig en werkt bijzonder prettig.

IMPASTO
Er zijn verschillende media te koop om acrylverf dikker te maken en textuur te geven. Probeer eens modelleerpasta, maar zand, zaagsel of houtschaafsel geeft ook geweldige effecten.
Kies hierbij wel voor een harde ondergrond zoals hardboard. Board moet eerst gegrond worden met acrylgesso.
Het is mooi om grovere texturen te gebruiken naast een gladde verf.
Ook kun je over dikkere lagen heen glaceren.

GLACEREN
Bij glaceren wordt de verf zover verdund tot ze doorschijnend is. In dunne laagjes wordt het schilderij dan opgebouwd.

Door de verf sterker te verdunnen met water gedraagt het zich net zo als aquarelverf. Met een zachte kwast breng je de verf aan op aquarelpapier. Elke verflaag staat op zichzelf, omdat je de verf even kunt laten drogen. Je kunt prachtige effecten creëren terwijl de kleur toch helder blijft. Dit lukt je niet met aquarelverf!

COLLAGE
Ook leent acrylverf zich goed voor een collage. Vloeipapier, kranteknipsels, delen van een oud schilderij, stukjes textiel kun je vastplakken met acrylmedium of behangplaksel. Na het drogen schilder je er over heen wat leuke resultaten geeft.

Kortom een ideale verf voor beginners, want je kunt er heel veel mee.

Materialen

VERF
Acrylverf is licht- en kleurecht. Het vergeelt niet zoals bij olieverf en het verbleekt evenmin zoals bij aquarel. Acrylverf hecht zich aan ieder niet-vettig oppervlak. Het wordt vaak gebruikt voor grote muurschilderingen. Vanwege de elasticiteit laten werkstukken zich makkelijk oprollen zonder dat er barstjes ontstaan. Handig tijdens je vakantie.

In het begin heb je voldoende aan een paar potten of tubes verf. Neem in ieder geval een grote pot wit, omdat je dit veel gebruikt om kleuren lichter te maken. Neem b.v. Karmozijn of Cadmiumrood, Cadmiumgeel en Ultramarijn als 3 basiskleuren. Gebruik zwart of ongebrande omber om de kleuren donkerder te maken. Titaan wit mag natuurlijk niet ontbreken.
Met deze primaire kleuren kun je de meeste andere kleuren maken, zoals groen, oranje en paars (secundaire kleuren).

PENSELEN
Acrylverf laat zich verwerken met allerlei penselen. Wat je kiest hangt af van de techniek, die je gaat gebruiken.

Gebruik je veel water om te verdunnen (aquarelstijl) dan kun je het beste aquarelpenselen nemen. Neem in dit geval wel de synthetische, want met acrylverf slijten ze sneller.

Voor de meeste andere stijlen komen olieverfpenselen goed van pas.
Voor het werken op linnen of hardboard gebruiken acrylschilders meestal varkensharen kwasten. Die zijn er in 3 soorten: plat, rond en kattentongmodel. Maar ook op papier kun je hier prima mee werken.

Belangrijk
Laat de verf nooit op de penselen opdrogen, want dan kun je ze weggooien! Gebruik dus altijd een grote pot water om de penselen even in weg te zetten. Aan het eind maak je de penselen schoon met groene zeep en koud water.

PALETMESSEN
Met een paletmes of schildersmes kun je prachtig reliëf aanbrengen. Er zijn verschillende vormen en formaten. Het is verstandig om eerst te experimenteren met een aantal verschillende messen. Het is erg leuk om te doen en het geeft verrassende resultaten.


Een voorbeeld van het werken met een langwerpig afgerond paletmes

DRAGERS/PAPIER
Als je kiest voor papier, neem dan 400 grams papier. Dit hoeft niet opgespannen te worden. Het is verkrijgbaar in glad en ruw. Verder zijn alle dragers mogelijk:
-Linnen op papier
-Schilderkarton
-Aquarelkarton
-Aquarelpapier
-Hardboard, achterzijde en voorzijde. Eerst behandelen met acrylgesso
-Geprepareerd doek(met acrylgesso)


WAAR KAN IK HET BESTE MIJN MATERIALEN KOPEN?
Er zijn gespecialiseerde winkels voor de ware en amateurkunstenaars onder ons. Je kunt er te kust en te keur gaan. Van duur tot goedkoop. Goede winkels zijn o.a:

-aangesloten bij 4ART
Op de site vind je de aanbiedingen van dat moment.
Wil je weten waar de winkels zijn, kijk dan op de website van 4ART


Boeken

Er zijn veel boeken geschreven over schilderen. De meeste boeken worden uitgegeven door uitgeverij Cantecleer. Een paar boeken zijn er uitgelicht:

Creatief schilderen met acryl
Wil je nog meer info en het boek snel bestellen? Klik dan hier

Nieuwe creaties en combinaties met acryl
Wil je nog meer info en het boek snel bestellen? Klik dan