Schilderkunst, de meest dynamische kunstvormHet fundamentele verschil tussen de schilderkunst en andere twee-dimensionale kunstvormen is, dat deze kunst traditioneel gezien gelaagd en in vlakken kan worden uitgevoerd, terwijl tekentechnieken en grafiek meestal in lijnen uitgevoerd worden.
Deze bekende vorm van kunst wordt onderverdeeld in perioden en stromingen en schilderstijlen zoals moderne kunst.
Wikipedia beschrijft uitgebreid de geschiedenis van de schilderkunst en de schilderstijlen.
Enkele voorbeelden van schilderstijlen uit de 20e eeuw zijn:

- Expressionisme. Hierbij geeft de kunstenaar vooral zijn eigen gevoelens weer, bijvoorbeeld door niet realistisch kleurgebruik en het accentueren van vervormingen in het beeld. We kennen o.a.
Der Blaue Reiter
De Ploeg uit Groningen
en nog vele andere groepen.
NB Bij Kunsthandel Hofsteenge in Groningen kunt u werken van De Ploeg schilders bewonderen. Kijk op de site- Abstracte kunst. Dit is een schilderstijl van moderne kunstvorm van de Europese kunststromingen waarin niet wordt geprobeerd om objecten uit de natuurlijke wereld exact weer te geven maar vormen en kleuren te gebruiken die niets betekenen. Men onderscheidt "warme" of "lyrische" abstractie (kleurrijke) naast "koude" abstractie (vaak monochrome geometrische figuren).
Enkele bekende kunstenaars zijn o.a.
Piet Mondriaan
Wassily Kandinsky
Paul Klee en nog veel meer bekende namen.

- Surrealisme. Uitgevoerd in een hyperrealistische stijl stellen de surrealisten beelden samen in absoluut onverwachte, verrassende, zoniet schokkende, droomcombinaties.
Enkele bekende kunstenaars zijn o.a.
Salvador Dali
Albert Carel Willink
Joan Míro
en andere bekende kunstenaars

Lees verder bij Schilderkunst in de Wikipedia voor meer schilderstijlen door de eeuwen heen.