Een weekje weg voor een schildervakantie in FrankrijkFrankrijk is het land bij uitstek om er eens heerlijk op uit te gaan en een vakantie te combineren met een weekje schilderen of een creatieve cursus. Veel Nederlandse kunstenaars hebben zich gevestigd in Frankrijk of verblijven er gedurende de zomermaanden. Ze bieden leuke creatieve vakanties aan om te schilderen of te beeldhouwen. De omgeving kunt U zelf bepalen, want in bijna alle provincies is wel wat te vinden. Denk eens aan de Dordoge, de Provence of de Jura. maar ook andere streken zijn denkbaar.

Veel gastheren/vrouwen bieden vol- of halfpension aan op hun landgoed, dus dan hoeft U zelf nergens naar om te kijken. Maar U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om op een camping in de buurt te bivakkeren of zelf een leuk pension of hotelletje in de buurt uit te zoeken. Ook is er op het landgoed wel eens een camping ingericht, zodat de hele familie er de vakantie kan doorbrengen.

Het is niet de bedoeling om uitputtend te zijn in de verwijzingen naar alle pagina's op het web. Daarvoor is inmiddels een startpagina bijzonder handig. Dus hierbij een paar voorbeelden.BUZENAC-BAS
Buzenac-bas ligt tussen Cahors en Montauban, ongeveer 89 km boven Toulouse. Een Nederlands echtpaar heeft zich in deze prachtige omgeving gevestigd en geeft workshops en creatieve cursussen op hun landgoed. Er is een leuke camping ingericht en tevens zijn er een paar gîtes. Ook is er een mogelijkheid om een tent te huren. Goed ingericht voor kinderen. Veronica verzorgt de workshops beeldhouwen, glasfusing, schilderen met de roller en raku. Maar voor degenen die zich in de vakantie volledig willen uitleven in het schilderen hebben zij een cursus van een week met docente Lyda May, die al ruim 30 jaar ervaring heeft in het lesgeven. Voor meer informatie, kijk dan op hun website:BEAUREGARD
Beauregard, oorspronkelijk een zijderupsenkwekerij uit het begin van de 19e eeuw, maar nu geheel in stijl gerestaureerd. Het ligt even buiten het zeer oude schilderachtige gehucht Les Montèzes, verborgen tussen bomen en tussen de glooiende heuvels van de Zuidfranse provincie Gard (Languedoc). In de directe omgeving vinden we pittoreske plaatsen als Anduze, Sauve en Ganges, liggend aan de prachtige rivieren de Gardon, de Vidourle en de Hérault. Dineke Derksen en Leo Musch wonen en werken hier en u bent van harte welkom op de zomercursussen.

Sommige mensen zullen Leo Musch herkennen van het boek: Grensverleggend Schilderen. Vanuit een bekend beeld kun je kijken naar de vorm, vervolgens naar vormverandering, vormvereenvoudiging en verandering van betekenis via kleurverandering. Helaas is het boek niet meer te verkrijgen, maar op zijn website biedt de kunstenaar downloads aan om deze verdieping van het schilderen te leren in Grensverleggend II.


MARANGEA IN DE JURA
Kees en Ria de Voogd hebben een aantal jaren geleden dit gehucht op 500 m hoogte in de Petite Montagne uitgekozen om in dit pittoreske landschap hun centrum te vestigen. 's Zomers worden er schildercursussen gegeven. Sinds 2 jaar organiseren zij ook wandelweken met begeleiding. Marangea ligt vlakbij een groot meer en midden in de natuur.
Atelier Le Niocraux


Een handig boek met levendige informatie over Frankrijk is de Capitoolreisgids van Frankrijk


Is uw vakantie er niet bij kijk dan eens op de startpagina van schildervakanties:


www.schildervakantie.startpagina.nl