Olieverf, geschikt voor alle stijlen



Olieverf is een mengsel van pigment in de vorm van een zeer fijn poeder en een plantaardige olie, meestal lijnolie.
Lijnolie wordt gewonnen door het uitpersen van lijnzaad, de zaden van vlas. De vlasplant wordt ook gebruikt in de schilderkunst voor het linnen van het schildersdoek.
Een speciaal gebruik van olieverf is het marmeren


.

Een belangrijke eigenschap van olieverf is dat het enorm veelzijdig en op talloze manieren is te gebruiken.
Het laat zich in verschillende dikten verwerken. De textuur van de verf en de penseelvoering spelen hierbij een belangrijke rol en is een wezenlijk onderdeel van de compositie.
Een penseelvoering kan beschrijvend zijn: denk aan Van Gogh, die dit expressief gebruikt. Daarbij moet de penseelvoering consistent in het schilderij worden toegepast.

Een andere eigenschap van olieverf is dat het erg langzaam droogt. Dit heeft als voordeel, dat je op het schilderij met kleuren kunt variƫren. Dit wordt ook wel nat-in-nat schilderen genoemd. Het nadeel is dat je bij gebruik van veel verschillende kleuren een rommeltje en een troebel geheel krijgt.

Gebruik

Als beginneling is het verstandig om dun te beginnen. De verf wordt hierbij verdund met terpentine en droogt sneller. Na een dunne schets kun je met dikkere verf verder werken en de hoofdvormen accentueren.
We werken dus altijd van dun naar dik.
Een andere belangrijke regel is, dat je altijd werkt van donker naar licht.
Zeker als je nat-in-nat gaat werken is dit een belangrijke stelregel. Eerst worden de donkere kleuren opgezet en daarna naar de lichtste toegewerkt. Lichte kleuren hebben meer wit en dekken daarom beter.

Kijk eens goed naar de werken van Rembrandt en je zult zien, dat je in de achtergrond het doek soms door de olieverf heen ziet. En de lichtste delen zijn daarbij haast driedimensionaal!

Nat-in-nat-techniek

Bij de nat-in-nat techniek worden kleuren in een nog natte onderlaag geschilderd, waardoor een zachter effect ontstaat dan wanneer je de onderste lagen eerst laat drogen. Je verwerkt de verf zo uit de tube of verdund met medium. Hierbij is het dus belangrijk om van donker naar licht te werken!

Bob Ross
Een bekende schilder uit Amerika, die deze techniek toepast is Bob Ross. Hij heeft schilderlessen op TV gegeven en duizenden mensen geven nu lessen volgens zijn principe. Wel probeert hij op deze manier allerlei schildermaterialen aan de man te brengen. Kijk maar eens op de site van .
Er staan wel een paar leuke voorbeelden op de site om stap voor stap een schilderij op te zetten.
Een paar schilderprojecten
Ook kun je hier vinden waar cursussen volgens zijn techniek worden gegeven.