Realisme in de hedendaagse schilderkunstHet onafhankelijk realisme is een kunstvorm afkomstig van een groep hedendaagse Nederlandse realisten. Ondanks dat de realistische kunst als kunstrichting gedurende de avant-gardistische 20e eeuw slechts weinig gewaardeerd werd door de gevestigde kunstwereld, is deze richting nooit helemaal weg geweest.

In 2006 zijn er een paar honderd kunstenaars actief binnen deze richting. In eerste instantie werd dit zichtbaar in het Noorden van Nederland.
Kunstschilder Rob Møhlmann en zijn vrouw Laura riepen in 1998 de ‘Eerste Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling’ in het leven. Vanaf dat moment vindt er jaarlijks een onafhankelijke realisten tentoonstelling plaats in Museum Møhlmann.

In Wikipedia vindt u op de bladzijde onafhankelijk realisme meer info.

Wilt u enkele voorbeelden zien van realistische kunst, kijk dan eens op de sites van:
Henk Helmantel
Rein Pol

Op de kunstwebsite over 'Het Noordelijk Realisme' worden meer kunstenaars gepresenteerd, welke hun aandeel hebben binnen deze stroming.
D. Kraaijpoel beschrijft hierin wat deze stroming inhoudt. Lees meer...

In de 21e eeuw is de vraag naar de klassieke benadering in het kunstvakonderwijs sterk gegroeid. Niet alleen omdat deze traditie meer en meer waardering geniet, maar ook omdat de perspectieven voor de kunstenaar hier gunstiger zijn dan in de andere richtingen.
Wil je dus graag een opleiding volgen in de realistische schilderkunst ga dan naar de Klassieke Academie voor schilderkunst in Groningen.

Lees meer...